Zal een renteverlaging veel veranderen? (2024)

Zal een renteverlaging veel veranderen? (1)

Het meest recente inflatiecijfer in de Verenigde Staten viel mee. De CPI steeg op jaarbasis met 3 procent tegen 3,3 procent een maand eerder. Ook de kerninflatie viel fractioneel lager uit dan verwacht.

Fed-voorzitter Jerome Powell zal het niet hardop zeggen, maar in een recente toespraak liet hij wel duidelijk doorschemeren dat hij tevreden was over de ontwikkeling van de inflatie. De Fed zal niet wachten met renteverlagingen tot de inflatie daadwerkelijk op 2 procent is beland. Daarnaast liet hij weten niet echt meer te vrezen voor een recessie.

Er wordt nog geen renteverlaging verwacht bij de eerstvolgende bijeenkomst van de Fed eind juli. Maar bijna unaniem gaat de markt wel uit van een verlaging van de rente in september. Voor het zover is vindt echter eerst in augustus nog de jaarlijkse conferentie in Jackson Hole plaats. In dit oord hebben Fed-voorzitters in het verleden wel vaker de beurzen in beweging gezet met uitspraken over het monetaire beleid.

Tweedeling

De markten hebben het inmiddels begrepen. Zo lijkt er een rotatie plaats te vinden uit de Magnificent Seven naar de overige 493 aandelen van de S&P 500. Veel aandelen hiervan zijn rentegevoeliger dan de grote technologiefondsen en zouden van een renteverlaging kunnen profiteren. Denk bijvoorbeeld aan aandelen van nutsbedrijven en vastgoedbedrijven. Maar ook de koersen van veel zogenaamde waarde-aandelen lijken te ontwaken.

Zet deze trend zich voort? De Amerikaanse economie heeft de laatste jaren een gedaanteverwisseling ondergaan. De serie renteverhogingen heeft voor een tweedeling gezorgd. Grote bedrijven en de meer welvarende particulieren hebben relatief weinig hinder ondervonden van de gestegen rente. Grote bedrijven hebben de lage rente gebruikt om hun schulden tegen zeer lage percentages voor een lange tijd te herfinancieren. De gestegen rente raakte hen nauwelijks. Sterker nog, bedrijven met grote cashposities zagen hun rente-inkomsten alleen maar toenemen.

Datzelfde gold voor veel particulieren. Zij konden hun hun hypotheek tegen heel lage percentages vaak voor 30 jaar herfinancieren. De rentestijgingen raakten hen niet. Intussen ontvingen ze wel steeds meer rente over hun spaargeld. De waarde van hun huis en hun aandelen nam toe.

De Amerikaanse economie is daardoor na de coronaperiode veel minder rentegevoelig geworden. Monetair beleid van centrale banken is daarmee ook minder effectief. Ondanks de fors hogere rente groeide de Amerikaanse economie onverstoorbaar door.

Kleinere en middelgrote bedrijven zijn voor hun financiering echter meer afhankelijk van bankleningen. De hoge rente raakte hen wel. Bovendien beschikken die niet over ruime cashposities. De underperformance van zogenaamde small caps was niet zo vreemd. Ook consumenten die het wat minder breed hebben leden onder de hoge rente. Ze hebben geen eigen huis en geen aandelenportefeuille en profiteerden niet van de forse waardestijgingen. Hun creditcardschulden liepen wel op. De serie renteverhogingen heeft de tweedeling in de economie versterkt.

Smallcaprally

De Amerikaanse economie is dus minder rentegevoelig geworden. Want waar de economie niet naar wens reageerde op de rentestijgingen, zal dat in omgekeerde richting ook niet gebeuren. De renteverlagingen zullen net als de eerdere stijgingen niet het gewenste effect sorteren.

Gevolgen zullen ze wel hebben. Big Tech gold bij een hoge rente als de ultieme vluchthaven voor beleggers. De exorbitante koerswinsten van de Magnificent Seven zijn hier voor een deel uit te verklaren. Dat zal minder worden nu de rente gaat dalen. Aan de andere kant winnen de overige 493 aan populariteit. Sinds kort is er sprake van een heuse smallcap-rally.

Lucht in de begroting

Zal een lagere rente echt veel veranderen in de economie? De hypotheekrente is hoog en zal echt niet in korte tijd fors dalen. De huizenprijzen zullen hoog blijven en een koophuis blijft voor veel Amerikanen onbereikbaar. Ook de schulden op creditcards zullen niet opeens hard gaan dalen. De kleinere bedrijven kunnen zich inderdaad iets gunstiger herfinancieren, maar of dat veel verschil maakt?

Naar verwachting zal de Fed in september dus een eerste rentestap zetten. Er zullen daarna vast meer renteverlagingen volgen. Maar na verloop van tijd zullen beleggers ook begrijpen dat de Amerikaanse economie minder rentegevoelig is geworden.

De rentestijgingen hadden niet het gewenste effect. Rentedalingen zullen dat ook niet gaan hebben. Alleen de Amerikaanse overheid krijgt wat meer lucht. De schulden blijven hard oplopen, ongeacht wie president wordt. Het zal een welkome ontwikkeling zijn als die rentelast omlaag kan.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier.

Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan.

Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

Zal een renteverlaging veel veranderen? (2024)

References

Top Articles
RKI-Leak vom 26.10.2020: Internierung für Gesunde mit positiven PCR-Test angedacht
Is L-Theanine Safe During Pregnancy - Nutrition | NoahStrength.com
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Drys Pharmacy
Ohio State Football Wiki
Find Words Containing Specific Letters | WordFinder®
FirstLight Power to Acquire Leading Canadian Renewable Operator and Developer Hydromega Services Inc. - FirstLight
Webmail.unt.edu
2024-25 ITH Season Preview: USC Trojans
Metro By T Mobile Sign In
Restored Republic December 1 2022
12 30 Pacific Time
Jami Lafay Gofundme
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5461

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.